FörsäkringsbolagBetygKostnadMervärdenRabatt & Avdrag
Läs omdöme Läs omdöme
Egendom
Resa
Rättsjälp
Överfall
79:- per månadDrulleförsäkring ingår
Ingen bindningstid
Läs omdöme Läs omdöme
Egendom
Resa
Rättshjälp
Överfall
84:- per månadDrulleförsäkring ingår
Dubbel bonus på ICA-kortet
Skydd mot ID-stöld
Mobbningsskydd
Läs omdöme Läs omdöme
Egendom
Resa
Rättshjälp
Överfall
Ingen prisuppgiftSkydd mot ID-stöld
Flyttskydd (max 30 tkr)
5% Samlingsrabatt
10% Internetrabatt
Läs omdöme Läs omdöme
Egendom
Resa
Rättshjälp
Överfall
80:- per månadSkydd mot ID-stöld
Flyttskydd (30 dagar)
10% Samlingsrabatt
Läs omdöme Läs omdöme
Egendomsskydd
Resa
Rättsskydd
Överfallsskydd
Ingen prisuppgiftDrulleförsäkring ingår
Skydd mot ID-stöld
Flyttskydd (15 dagar)
Läs omdöme Läs omdöme
Egendomsskydd
Resa
Rättsskydd
Överfallsskydd
Ingen prisuppgiftDrulleförsäkring ingår
Flyttskydd (45 dagar)
Förbundsrabatt
Läs omdöme Läs omdöme
Egendomsskydd
Resa
Rättsskydd
Överfallsskydd
Ingen prisuppgift 10 % Larmrabatt
Läs omdöme Läs omdöme
Egendomsskydd
Resa
Rättsskydd
Överfallsskydd
Ingen prisuppgiftSkydd mot ID-stöld
Flyttskydd (30 dagar)

Studentförsäkring är en slags rabatterade hemförsäkringar som flera försäkringsbolag erbjuder. De är anpassade för den ekonomiska situation och de vanliga boendeformerna som studerande har: hyresrätt, bostadsrätt, studentkorridor och inneboende.  

Ibland går det också teckna försäkringen också om du inte är student, men ungdom (i allmänhet under 25 år)

En hemförsäkring student har ofta ett nedsatt maxbelopp för ersättning på lösöre jämfört med de vanliga typerna av boendeförsäkring. Med en vanlig hemförsäkring kan man vanligtvis reglera maxbeloppet efter önskemål.

Tanken från försäkringsbolagens sida är att  att studenter och unga oftast inte har så mycket prylar, jämfört med exempelvis småbarnsfamiljen. Detta gör också studentförsäkringen billig, och leder till att en annars rätt ointresserad målgrupp för försäkringar inte sällan väljer att ändå skaffa den.

Hemförsäkring-student-2018

Försäkringarna tecknas på 1 år i taget och byte av studentförsäkring kan endast ske i samband med att de går ut. Det är såklart inte tillåtet att dubbelförsäkra sig, men det ger inget extra skydd för dig och dina saker.

Skydd som alltid följer med en studentförsäkring är: egendomsskydd, personskydd, reseskydd och rättsskydd. Du har du också möjlighet att lägga till ett antal tilläggsförsäkringar, varav den viktigaste är Drulleförsäkringen. För studentförsäkringar finns dock mindre möjligheter att välja bland tilläggsförsäkringarna jämfört med vanliga hemförsäkringar.

Det kan också vara bra att veta att du som studerar är helt gratis försäkrad vid resa till och från universitet och högskola via kammarkollegiet, vilket är ett bra komplement till din boendeförsäkring.

Ge oss ett par sekunder till av din uppmärksamhet, så ska vi dra de viktigaste sakerna du behöver tänka på med en studentförsäkring.

Jämför studentförsäkringar 2022

Hos oss kan du jämföra hemförsäkring för studenter hos 8 stycken bolag. I vår topplista över studentförsäkringar kan du sortera på försäkringsbolag, pris och täckningsnivåer – allt för det ska så enkelt som möjligt att välja. 

Värt att tänka på när kollar skillnader mellan produkterna, är att den billigaste studentförsäkringen inte alltid är bästa studentförsäkringen för din situation. Bra studentförsäkringar har utöver ett förmånligt pris, också god täckning och bra ersättningsnivåer. Vi har därför satt betygsatt bolagen i vår jämförelse för att också reflektera dessa egenskaper vid sidan av priset.

Jämförelsen av studentförsäkringar är gjord genom att testa bolagens tjänster på fem olika adresser på vanliga studentorter, med samma typ av lägenhetsyta och antal personer. Läs gärna mer om våra tester här. Vår topplista ger en bra överblick över studentförsäkrings-priserna, men kostnaden för din försäkring kommer vara unik för din egen situation och adress.

Bästa studentförsäkringen: Billig med Drulle

De flesta studenter har sällan möjlighet att spara särskilt mycket pengar om inkomsterna enbart kommer från CSN. Ett sparkonto som annars hade kunnat ersätta en trasig dator eller snodd mobil är kanske därför omöjligt att ordna på ett bra sätt. Den ofta begränsade budgeten gör också att studentförsäkringen gärna får vara av det billigare slaget, så att pengar finns över till grogg, kvinnor och andra oumbärliga element här i livet.

Eftersom vanliga hemförsäkringar för studenter ej täcker stöld utanför hemmet eller olyckor du själv orsakat, är det en mycket god idé att teckna drulleförsäkring i samband med hemförsäkringen. Är du en person som inte helt sällan tappar mobilen i marken,  kan du spara mycket pengar på allrisk i din försäkring, men tillägget är trots fumlighetsgrad prisvärt för de flesta.

Rätt studentförsäkring anpassat för ditt boende

Bor du i bostadsrätt ska du välja en studentförsäkring för bostadsrätt. På vissa bolag är det en separat försäkring, men i allmänhet är bostadsrättsförsäkringar för studenter ett tillval som du kryssar i formuläret när du köper försäkringen.

Du som är inneboende och student behöver också en försäkring. Du täcks nämligen inte av din hyresvärds hemförsäkring, om inte särskilda omständigheter föreligger. Inneboendes studenthemförsäkrng kan vara lite småknepig att fylla i då det kan vara svårt att avgöra boendeyta m.m. Det är alltid värt att kontakta det försäkringsbolag du är intresserad av och fråga.

Boende i andrahands-lägenheter täcks inte av hyresvärdens egna hemförsäkring, eftersom hemförsäkringar normalt inte gäller för uthyrd egendom (vilket är fallet när du hyr i andra hand). Studentförsäkring andrahand går att teckna på samma sätt som vanliga hyresrättsförsäkringar för studenter om det är en hyresrätt. Tänk dock på att teckna bostadsrättstillägg om det är en bostadsrätt du andrahandshyr!

Studentkorridorer fungerar precis som vanliga lägenheter när du köper försäkring, med skillnaden då att hyresvärden själv har försäkrat de gemensamma utrymmen som finns i korridoren. Du behöver enbart kika på ditt hyreskontrakt för att se vilken boyta som gäller för din lägenhet. Hemförsäkring för mindre studentbostäder och rum blir ofta extremt billiga, och det är inte omöjligt att hamna kring femtiolappen per månad.

Om du är skriven hemma, kanske för att du precis har flyttat och inte hunnit ändra din adress, går det hos de flesta försäkringsbolag ändå bra att skaffa studentförsäkring till ditt nya boende. Glöm dock inte bort att ange detta i formuläret när du tecknar försäkringen – de flesta bolag hämtar automatiskt den gamla adressen när du anger ditt personnummer.

Priset för en hemförsäkring om du är student

Försäkringar för studenter är relativt billiga boendeförsäkringar. Studenter ofta i yngre ålder, och hemförsäkringen är inte sällan det första köpet av försäkring man som ung människa gör. Försäkringsbolagen vill såklart få unga människor att köpa hos just dem, och försöker tidigt att etablera en relation till denna nya kundgrupp med ett särskilt erbjudande – får man in dem tidigt  köper de mer försäkringar senare.

Studenter har sällan mycket lösöre, eller boyta för den delen. Detta bidrar till att hemförsäkringsbolagen kan erbjuda billiga hemförsäkringar för många under studietiden.

Vad kostar studentförsäkring?

Mellan 40 – 100 kronor i månaden kan du förvänta dig att en hemförsäkring för student kostar. Förutom att priset varierar mellan de många bolagen, styrs kostnaden utifrån din boendeform, adress (vissa platser är mer brottsutsatta), och eventuella förmåner som den kår/förening/nation där du är medlem har förhandlat till sig.