Ica är ett svenskt företag, vilket är mest känt för försäljning av mat- och dagligvaror. Sedan början på 2000-talet bedriver Ica också försäkrings- och bankverksamhet genom företagen ICA Banken AB och ICA Försäkring AB .

Företaget grundades under

Ica erbjuder idag boendeförsäkringar till hyresrätter, bostadsrättsförsäkringar, villahemsförsäkringar och försäkringar till fritidshus.

Denna recension granskar deras hem- och bostadsrättsförsäkring, som är samma produkt hos detta bolag.

Ica-banken-hemförsäkring-banner-logo

Ica hemförsäkring omdöme
  • Pris
  • Täckning
  • Självrisk & försäkringsbelopp
4.5

Detta täcker Icas Hemförsäkring

Icabanken har idag två huvudval när du skaffar försäkring till bostaden hos dem: ICA standard och ICA plus. Det val du gör styr vad försäkringen täcker, kostnader osv.

Ica Standard täcker skador på lösöre i lägenheten upp till 1 miljon kronor. Här ingår också drulleförsäkring, upp till 100.000 kronor utan att du behöver betala extra. Allriskförsäkring som det också kallas brukar vara ett tillval hos de flesta försäkringsbolag, men med Icas boendeförsäkring slipper du alltså en extra kostnad för detta.

Med denna hemförsäkring får du också skydd mot brand, inbrott & stöld, överfall och gentemot brand och vattenskada. Med Icas hemförsäkring standard får du också s.k. krishanteringsskydd, som ersätter upp till 10 besök hos en psykolog. I likhet med Moderna försäkringars hemförsäkring, gäller krishanteringsskyddet också om ditt barn blivit ex. mobbat.

ICA Plus är försäkringsbolagets premiumprodukt och ger dig en utökad reseförsäkring med ett bättre avbeställningsskydd och ersättning för en ny resa om du skulle ha skadat dig, blivit sjuk eller drabbats av dödsfall i familjen. Med pluspaketet behöver du inte heller betala någon som helst självrisk när du aktiverar ICAs reseförsäkring.

Vid sidan av den utökade reseförsäkringen får du med ICA hemförsäkring plus en självriskreducering på 1200 kronor vid skada på grund av inbrott eller brand. Generellt blir ersättningsnivåerna bättre med denna utökade försäkring, särskilt gäller det för stöld eller förlust utanför bostaden (det s.k. bortaskyddet).

Egendomsskydd

För stöld och inbrott i din lägenhet så gäller en maximal ersättning för smycken och armbandsur med upp till 200.000 kr. För kontanter gäller max 6.000 kr. Icabanken hemförsäkring ersätter också stölder upp till 80.000 kr av personer som hade rätt att vistas i lägenheten (ex. personal på gruppboende eller hemtjänst).

Vid stöld och inbrott utanför bostaden gäller med Ica hem lite olika villkor beroende på vilken av deras försäkringar du valde.

Maxersättningen för stöld ur källar- eller vindsförråd är med Icabanken hemförsäkring standard 50.000 kr, medans Plus ger ett skydd upp till 100.000 kr. Stöld ur gemensamhetsutrymme ersätts med upp till 25.000 kr, och det krävs för att du ska kvalificera dig för ersättning att du har använt de möjligheter att låsa in egendomen som fanns.

Likt med vad som gällde med vinds- och källarförråd, ersätts bilstölder eller inbrott upp till 50.000 kr med Ica Standard, medans Ica Plus ersätter upp till den mer frikostiga maxnivån 100.000 kr. För cykelstölder gäller samma maxbelopp på båda av Icas bankens hemförsäkringar: 50.000 kr. 

Brand, vattenskada, naturskada m.m. på lösöre ersätts upp till 1.000.000 kr med både Standard och Plus, men det är möjligt att välja ett högre försäkringsbelopp (vilket såklart också ger en högre premie på hemförsäkringen).

Egendom i Vinds- eller källarförråd som har förgåtts genom brand, vatten eller naturskada ersätts dock endast med upp till 50.000 kr – detta gäller båda Icabankens hyresrättsförsäkringar.

Villkoren för ersättning om du skulle behöva ersättningsboende är rätt generösa med Ica försäkring: upp till hela 2 år får du ersättning för merkostnader för ex. boende eller mat på restaurang.

Reseskydd

Reseförsäkrings-delen i Icas hemförsäkringar ger dig dig ett skydd på resan mot kostnader vid akut sjukvård och för hemresa, ända upp till 60 dagar. Gäller både för standard och plus.

Med Ica hemförsäkring får du också ett reseskydd som täcker förstörda semesterdagar: ersättningen är på 1.000 kr per dag upp till maximalt 10.000 kr. Också skada vid försening på din utresa. samt kostnader i samband med bagageförsening – upp till 5.000 kr.

Avbeställningsskydd ingår dock inte till ICA hemförsäkring standard, men ingår i Plus. Till standard går dock detta skydd att teckna som ett tillägg.

Ansvars- och rättsskydd

Till båda Icas försäkringar för hemmet ingår ett ansvarsskydd som skyddar dig mot skadeståndsanspråk upp till 5.000.000 kr.

Ica täcker också genom sitt rättsskydd advokatkostnader eller motsvarande upp till 250.000 kr, till en självrisk om 20%. Rättsskyddsförsäkringen är med andra ord väldigt generös, med en självrisk som är lägre än branschsnittet.

Upp till 1 år efter separation/bodelning har du därtill rätt att aktivera rättsskyddet vid en eventuell tvist.

Överfallsskydd

Ica täcker skador på mellan 8.000 – 12.000 kr vid misshandel beroende på hur svår misshandeln var. Inkomstförlust vid överfall täcks dock inte, vilket exempelvis Swedbanks och Trygghansas hemförsäkringar gör.

Max ersättning vid ett överfall är under alla omständigheter 1.000.000 kr hos Ica (gäller invaliditet, tandskador etc).

Du får också ett krishanteringsskydd med Icas överfallsskydd, där du har rätt att besöka en psykolog upp till 10 tillfällen om du skulle behöva.

ICA bostadsrättsförsäkring

Hyresrättsförsäkringen och bostadsrättsförsäkringen hos ICA samma försäkring, med den skillnad att du kryssar i ett alternativ om du bor i bostadsrätt, och får ytterligare skydd (men också kostnader), speciellt anpassade för bostadsrättsägare. Ica bostadsrättsförsäkring kostar alltid 35 kronor extra per månad, och ger dig ett skydd bättre anpassat för bostadsrätter.

ICA:s Bostadsrättsförsäkring ger dig ett extra skydd för din fasta inredning (upp till 300.000 kr), samt för sådant du ansvarar för, men som ägs av bostadsrättsföreningen.

ICA studentförsäkring

Icas student är för dig som studerar på högskola eller universitet. Det som skiljer deras studentförsäkring från den vanliga hemförsäkringen är först och främst det något billigare priset (84 kr per månad). Med Icas Studentförsäkring ingår också drulleförsäkring, olycksfallsförsäkring och 60-dagars reseförsäkring.

Tecknar du försäkring för studenter hos dem, får du också hela försäkringskostnaden som ica-bonus, vilket ju sänker din matkostnad något!

Tilläggsförsäkringar

Icas försäkringar för hemmet ger dig ett antal olika alternativ (förutom pluspaketet) som ger dig extra skydd för viss typ av egendom. Bor du i bostadsrätt ska du uppgradera hemförsäkringen så at den gäller för bostadsrätt.

För dig som har småbåt, vill skydda dig extra mot olycksfall eller kanske har dyr golfutrustning så har Ica försäkringar tillägg för dessa saker:

  • Extra Olycksfallsförsäkring – 13 kr / m
  • Småbåtsförsäkring – 16 kr / m
  • Golfförsäkring – 13 kr / m

Det utökade skyddet för olycksfall ger dig ersättning med upp till 30 prisbasbelopp, om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka och bli invalid. Du får också ersättning (men inte lika omfattande), om du blir sjukskriven eller drabbas av tandskada.

Den extra småbåtsförsäkringen är ett tillägg som gör att hemförsäkringen hos ICA också täcker skador på småbåtar (Max 15 hästkrafter på motor, max 6 meter längd). Småbåtstillägget omfattar också skador som täcks av drulleförsäkringen.

Golfförsäkringen är en liten småsjuk tilläggsförsäkring i sammanhanget, där du bland annat får 1.000 kronor rätt ned i fickan om du slår en hole-in-one(!). Icas golfförsäkring täcker förutom detta stulen eller skadad golfutrustning upp till 30.000 kronor som blivit defekt i hemmet eller på golfklubben.

Ica Hemförsäkring pris

För Ica hemförsäkring pris blev 124 kronor per månad enligt vår undersökning, med en satt grundsjälvrisk på 1.500 kronor. Värt att tänka på när det kommer till priset, är att du med larm, säkerhetsdörr eller gallergrind installerat får något nedsatt pris på försäkringen. I vårt fall landande priset då istället på 117 kr per månad.

Ica hemförsäkring rabattkod & Kampanjer

Ica använder sig av rabatt- och kampanjkoder för att marknadsföra sina försäkringar. Just nu finns det dock ingen rabattkod som vi känner till.

Självrisk

Hos ICA Bank har du möjlighet att själv välja minsta belopp för självrisken i tre olika nivåer: 1.500 kr, 3.000 kr eller 6.000 kr. Om du väljer högre självrisk innebär det att din månadskostnad sänks, men också att skadan måste vara större för att det ska vara värt för dig att aktivera självrisken (Annars äts ersättningen upp av självrisken du måste betala).

Vi gillar att självrisken går att sätta på olika belopp, vilket gör den flexibel nog att passa många olika situationer för konsumenter.

Slutsats

Ica är en mycket bra hemförsäkring, men utan möjlighet att välja bort drulleförsäkringen. Detta är vi övertygade är skälet till att ICA inte hamnar bland de billigare hemförsäkringarna i vårt test. Är du inte intresserad av allriskskydd är Ica dock inget för dig, och du bör välja en försäkring där drulle är valbart t.ex. Moderna försäkringar.

En försäkring till ditt hem tecknad hos ICA ger mycket bra ersättning vid inbrott & stöld, Brand, vattenskada och naturskada om något skulle hända. Också reseförsäkringen och rättshjälpsskyddet står ut från många andra försäkringar, även om vi tycker att ersättningen för förstörda semesterdagar gärna hade få varit mer omfattande.

När det kommer till bostadsrättsförsäkringen, är vi dock lite mer skeptiskt inställda.

Ica Kontakt