Tyvärr går det inte att på ett bra sätt  byta studentförsäkring när som helst. Just när du har tecknat försäkringen kan det finnas ett fönster på två veckor då det är möjligt att byta, vilket följer av den allmänna ångerrätten.

Efter tecknande är det vanligaste att studentförsäkringen sedan gäller för ett år i taget. Under den tiden får du enbart säga upp eller byta försäkringen om du inte längre har något behov av den, till exempel om säger upp lägenheten och flyttar hem till föräldrarna. Du har med andra ord åtagit dig att betala premien under avtalstiden om inte ditt försäkringsbehov skulle upphöra.

Självklart har du dock rätt att säga upp din försäkring när som helst före huvudförfallodagen för premien. Om du väljer att göra det så gäller den fram till huvudförfallodagen och efter det kan du byta ut din försäkring mot en annan. Om du inte säger upp din försäkring i tid så kan tyvärr försäkringsbolagets avtal med dig innebära är bunden för ytterligare ett år med aktuell försäkring. Det hör dock till ovanligheterna att försäkringsbolagen är hårda på denna punkt, och har man missat går det i allmänhet att säga upp försäkringen även efteråt.

Tänk på att studentförsäkring ofta gäller vid flytt

Ofta byter man försäkring i samband med en flytt till en ny bostad. Många försäkringsbolag erbjuder därför ett så kallat ”flyttskydd” till personer som byter bostad. Beroende på försäkringsbolag innebär det att din hemförsäkring till exempel gäller i en månad för båda bostäderna – den du lämnar men även den som du flyttar till. Hemförsäkringar som idag erbjuder någon form av flyttskydd är: Moderna, If, Folksam, Dina Försäkringar, Swedbank och Trygg Hansa.

Försäkringen gäller för sakerna som du äger, till exempel möbler och kläder – även om du inte har möjlighet att flytta allt på en gång. Väljer du att frakta dina saker själv vid en flytt så finns det ofta möjlighet till utökat flyttskydd för att försäkra bohaget i flyttbilen.

Det är viktigt att du meddelar ditt försäkringsbolag att du tänker flytta. Försäkringsbolaget vill nämligen veta vilken typ av bostad du flyttar till. Det kan handla om uppgifter så som vilken boyta du kommer att få och hur många personer som kommer att bo i bostaden. Det är vanligt nämligen vanligt att försäkringens pris är baserat till exempel på boytan.

Så säger du upp din studentförsäkring

Att teckna hemförsäkring för student innebär att man ingår ett juridiskt avtal med sitt försäkringsbolag. Vanligtvis gäller detta avtal ett år i taget.

Möjligheten att byta ut sitt försäkringsbolag finns vanligtvis på försäkringens förfallodag, som alltså normalt är ett år från det att du tecknade den. Kom ihåg att du inte ska säga upp din gamla försäkring innan du har fått en bekräftelse på att den nya studentförsäkringen är beviljad. Annars löper du risk att stå utan försäkring när förfallodagen inträffar. Om du önskar upp din försäkring så kontaktar du ditt försäkringsbolags, vanligtvis via telefon, e-post eller ”Mina Sidor”.

Om du avslutar din studentförsäkring före förfallodagen så finns i vissa fall möjligheten att du kan få pengar tillbaka på premien. Beloppet bestäms då av hur långt före förfallodagen som du säger upp din studentförsäkring. Om du betalar med autogiro så brukar det korrigeras automatiskt. Begär att få en skriftlig bekräftelse på att du har avslutat din studentförsäkring, så slipper du eventuell risk för missförstånd som kan uppstå. Du vill så klart försäkra dig om att bolaget har bekräftat din uppsägning.

Om du bor tillsammans med någon

Att träffa sin framtida partner medan man är student är inte helt ovanligt. Om du till exempel flyttar ihop med någon som har en studentförsäkring sedan tidigare så kan du säga upp din egen. Ni behöver inte ha varsin studentförsäkring. Det kan dock vara så att du behöver vara namngiven på den aktuella studentförsäkringen. Så kontakta gärna försäkringsbolaget för att säkerställa om det är nödvändigt eller ej. Se också gärna våra skrivelser för sambos, inneboende, studenter som är skrivna hemma och för boende i andra hand.

Skaffa en ny studentförsäkring före du säger upp din gamla

Om du vill byta ut din studentförsäkring mot en annan så är det viktigt att tänka på att aldrig säga upp din studentförsäkring innan du har fått den nya studentförsäkringen beviljad. Du kan byta försäkringsbolag på försäkringens årsförfallodag.

Om du säger upp din studentförsäkring innan du fått den nya beviljad så finns det risk att du under en period står helt utan studentförsäkring. Självklart är det viktigt att ha sitt hem försäkrat om det skulle hända något, så chansa inte med det. Det kan uppstå väldigt höga kostnader om något allvarligt skulle hända med ditt hem, till exempel att det börjar brinna. Så sammanfattningsvis så är den starka rekommendationen att aldrig slarva med studentförsäkringen, utan att se till att man alltid har sitt hem försäkrat.

Tips för dig som vill ha ett nytt försäkringsbolag

Det kan finnas många anledningar till att man vill byta studentförsäkring. Du kanske har knaper ekonomi och behöver spara pengar genom att byta till ett bolag med bättre villkor och ett förmånligare pris. För dig som vill byta studentförsäkring så finns mycket att tänka på.

Det viktigaste är att jämföra studentförsäkringarna bolagen emellan innan du byter. Kolla igenom så att studentförsäkringen täcker allt som du önskar. Ta också reda på när den gamla studentförsäkringens förfallodag är, så du vet när du ska byta. Kom ihåg att du behöver få den nya studentförsäkringen beviljad innan du säger upp den gamla, så du inte riskerar att hamna i ett läge där du står helt utan studentförsäkring. Det är också bra att få en skriftlig bekräftelse på att den gamla studentförsäkringen är uppsagd, så att du inte riskerar att behöva betala för två studentförsäkringar.

Det viktigaste en studentförsäkring ska täcka är följande:

  • Skadegörelse
  • Skador på dina ägodelar eller ditt hus vid till exempel brand
  • Stöld
  • Skador från virkesförstörande insekter
  • Rese- och överfallsskydd
  • Rätts- och ansvarsskydd

Vanligtvis brukar försäkringarna inte täcka följande:

  • Skador orsakade av husdjur
  • Stöld ur bostad om du lånat ut en nyckel
  • Mycket höga belopp i kontanter som förvaras i hemmet
  • Förlorade ägodelar på grund av slarv

Försök ta del av en samlingsrabatt

Som student har man sällan särskilt god ekonomi. Det gäller att hålla nere utgifterna för att då och då kunna unna sig olika nöjen. Ett sätt att spara pengar är att samla alla sina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Många försäkringsbolag erbjuder rabatt på sina försäkringar om du gör på det sättet. Denna rabatt är dock ingen absolut garanti för att du har fått ett bra erbjudande, så se alltid till att jämföra med vad andra bolag kan erbjuda. Försäkringsbolaget har rätt att sätta vilket pris de önskar på en försäkring. Konkurrensen mellan bolagen gör att priserna brukar hållas nere på en någorlunda rimlig nivå, så även en student bör ha råd att vara försäkrad. Bolagen är också fria att välja vilka kriterier som ska avgöra priset på försäkringarna. Kriterierna kan variera friskt mellan olika bolag, så jämför olika bolags modeller för att hitta det mest gynnsamma för dig som student.

Försäkringsbolagen ändrar villkor & pris årligen

Det är viktigt att ha koll på villkoren i sin studentförsäkring. Många försäkringsbolag ändrar villkor och pris årligen. Därför är det bra att ha som vana att årligen se över sin studentförsäkring inklusive vilka villkor som gäller och var premien ligger på. Märker man att det har skett ändringar som inte överensstämmer med de behov som man har så är det läge att titta sig runt efter andra försäkringsbolag, som kanske kan erbjuda en mer förmånlig studentförsäkring.

Lagkrav på försäkringsbolag som säljer studentförsäkring

Ett antal lagkrav finns som försäkringsbolagen måste följa när det gäller ändringar i villkoren. Dessa handlar främst om bolagens skyldigheter att informera kunden om de ändringar som sker. Om försäkringsbolaget ändrar i försäkringen så ska bolaget se till att försäkringstagaren får den information som försäkringstagaren behöver. Nya villkor ska särskilt framhållas. Information om ändringar i studentförsäkringen ska delges samtidigt som premiekravet för den period då de nya villkoren börjar gälla.