
Den svenska jaktsäsongen är framför allt i full gång under höst- och vinterhalvåret. Från augusti till februari fortgår jakt på bland annat rådjur, älg, vildsvin och björn – till skillnad från högsommaren då skogen i folkmun brukar kallas för “naturens barnkammare”. Jakttiderna fastställs av regeringen och ses i stort över vart tredje år.
Men vilka lagkrav gäller när det kommer till jaktförsäkring och hur täcker olika försäkringar egentligen upp vid jakt? Vi reder ut vad du som jägare bör känna till.
Finns lagkrav på jaktförsäkring?
Huruvida det torde krävas obligatorisk jaktförsäkring är en omtvistad fråga som med jämna mellanrum hamnar på tapeten. Rådande är nämligen att jägare inte lyder under lagkrav att ha en försäkring som kliver in vid eventuella skador som uppstår i samband med aktiviteten. Det klargör tidskriften Jaktjournalen.
Svaret på om (och när) en jaktförsäkring fordras är dock inte så simpelt som ett enkelt nekande. Jaktledare ställer ofta krav på att jägare som deltar har en ansvarsförsäkring. År 2023 dryftades även i riksdagen att lagkrav på obligatorisk ansvarsförsäkring vid jakt borde instiftas. Vid tillfället menades att de senaste åren sett en ökning av incidenter som ligger både jägarkåren – och jakten i sig – i fatet.
Vad ingår i en jaktförsäkring?
En jaktförsäkring eller jägarförsäkring består vanligtvis av två försäkringskomponenter. Närmare bestämt en ansvarsförsäkring samt en olycksfallsförsäkring. Även rovdjursförsäkring kan ingå i eller adderas till en jaktförsäkring.
Medlemskap i exempelvis Föreningen Sveriges Jägare (FSJ), Svenska Jägareförbundet (SJF) och Jägarnas Riksförbund (JRF) följer med tillhörande jaktförsäkring. Samma sak gäller för prenumeranter av Jaktjournalen och Allt om Jakt & Vapen. Dessa föreningar och tidskrifter samarbetar med välrenommerade försäkringsbolag för att skydda sina medlemmar/prenumeranter om olyckan skulle vara framme. Jaktledare vill därför ofta se respektive jägares medlemskort.
Att som jägare omfattas av en jaktförsäkring är av yttersta vikt. Ansvarsförsäkringen (vilken ingår i hemförsäkringen) tar enligt Jaktjournalen hand om skadeståndsskyldighet som blivit till följd av laglig jakt. Försäkringen gäller närmare bestämt för deltagande i all laglig jakt med för- och efterarbete, jaktskytte, jaktstig och inskjutning samt övningsskjutning för jakt. Även viltvårdsarbete och alla eftersök av skadat vilt är inkluderat. Från sitt försäkringsbolag brukar jägare kunna beställa ett så kallat “jaktintyg” på att de är just ansvarsförsäkrade.
Olycksfallsförsäkringen täcker enligt samma källa upp vid “olycksfall som inträffar under jakt, jaktskytte, jaktstig, viltvårdsarbete samt under direkt resa till och från verksamhet”.
Varför är det viktigt att ha en jaktförsäkring?
Under jakt kan många oplanerade saker inträffa – varav flertalet kan få förödande konsekvenser. Svenska Jägareförbundet tar upp scenarier som att hunden jagar hönor vid sidan av rådjur, kniven som slinter och åsamkar någon skada eller annat som kan leda till skadeståndsskyldighet. Jaktförsäkringen med ansvars-, olycksfalls- och rovdjursförsäkring bringar med andra ord trygghet för jägare såväl som hund i jakttider.
På andra sidan myntet ställer förslaget om obligatorisk ansvarsförsäkring (som del av jaktförsäkringen) krav på att jägaren uppträder ansvarsfullt. I sin motion om just detta skriver Kjell-Arne Ottosson (KD) att ersättning inte alltid utgått till skadelidande när ansvarsförsäkring saknats. I förlängningen menas att krav på jaktförsäkring ämnar stärka jägarkårens renommé.
If jaktförsäkring
Svenska Jägareförbundet samarbetar med försäkringsbolaget If för att täcka upp för sina medlemmar vid jakt. Medlemskap innefattar ansvars- och olycksfallsförsäkring hos If som del av jaktförsäkringen. För hundförsäkringar samarbetar Svenska Jägareförbundet i stället med Agria.
If:s hem- eller villaförsäkring ger vidare skydd för jaktvapen – försäkrade upp till 120 000 kronor – och mat i frysen. Självrisken på 1 000 kronor är maxbeloppet du “i händelse av” står att betala. If:s ansvarsförsäkring gäller för skador som leder till skadeståndsskyldighet i samband med följande under jakt:
- All laglig jakt med för- och efterarbete.
- Jaktskytte och jaktstig.
- Inskjutning och övningsskjutning för jakt.
- Viltvårdsarbete
- Eftersök av skadat vilt, även vid uppdrag avseende trafikskadat vilt eller avlivning av oljeskadade fåglar.
- Omfattar också skadeståndsskyldighet för jakttorn samt hund använd vid jakt.
Även olycksfallsförsäkring ingår i SJF:s och If:s jaktförsäkring och avser olycksfallsskada som inträffar under deltagande i följande:
- All laglig jakt med för- och efterarbete.
- Jaktskytte och jaktstig.
- Inskjutning och övningsskjutning för jakt.
- Viltvårdsarbete och eftersök av skadat vilt.
- Eftersök av trafikskadat vilt eller avlivning av oljeskadade fåglar.
- Av SJF:s organiserade inventeringar av vilt.
- Under förtroendeuppdrag eller utbildning inom SJF:s organisation.
Enligt SJF är If:s råd att hålla huvudet kallt om något skulle inträffa och kontakta kundtjänst innan påskrift av dokumentering.
Svedeas jaktförsäkring
Som medlem i Jägarnas Riksförbund och Föreningen Sveriges Jägare erbjuds medlemsförsäkring tillika jaktförsäkring hos Svedea. Här är olycksfallsförsäkring, ansvarsförsäkring och rovdjursförsäkring inkluderat (se specifika villkor). Svedea försäkrar även Allt om Jakt & Vapens helårsprenumeranter.
Olycksfallsförsäkringen ger bland annat ersättning om du:
- Snubblar och slår ut tänder under jakt.
- Råkar ut för en trafikolycka (och skadas) på väg till jakt.
- Svårt skadar ditt avtryckarfinger.
Ansvarsförsäkringen tar hand om eventuell person- och sakskada du gör dig skyldig till under jakt och till följd blir skadeståndsskyldig. Gäller om din hemförsäkring saknar ansvarsförsäkring och är giltig i hela världen med undantag för Kanada och USA. Självrisken ligger här på 1 500 kronor.
Med Svedeas rovdjursförsäkring som del av jaktförsäkringen kan jägaren få ersättning för skador på hunden som uppstått i samband med jakt. Gäller hundar som exempelvis blivit angripna av varg, lo eller björn, där skadan måste dokumenteras av länsstyrelsens besiktningsmän.
Jaktförsäkring med Länsförsäkringar och Gefvert
Jaktjournalen erbjuder i sin tur de försäkringar som sedvanligt ingår i en jaktförsäkring via Länsförsäkringar och Gefvert (del av Söderberg & Partners). Även här är det ansvarsförsäkring och olycksfallsförsäkring som gäller i första hand. För dessa ansvarar Länsförsäkringar och du laddar ned försäkringsbeviset via tidskriftens hemsida.
Som del av jaktförsäkring via Jaktjournalen kan ytterligare försäkringar tecknas med Gefvert. Det gäller främst jakthundsförsäkring, vilken täcker upp för:
- Behandling och vård på grund av sjukdom eller olycksfall.
- Förlorad jakt-/avelsförmåga på grund av olycksfall eller sjukdom.
- Försvunnen hund.
- Dödsfall på grund av olycksfall eller sjukdom.
Via Gefvert går även att inkludera skydd mot oförutsedda skador på utrustningen som del av jaktförsäkringen.
Teckna jaktförsäkring – Att tänka på
När något inträffar i samband med jakt är det som nämnt väsentligt att inte handla i affekt. Försäkringsbolaget If rekommenderar att kontakta kundtjänst innan skriftliga handlingar utfärdas. If besitter exempelvis kunskap om det objektiva värdet på en höna (om den kommit till skada vid jakt) samt andra lagar och regler.
Jaktförsäkringar gäller enbart vid laglig jakt och för skador du enligt lag blir skadeståndsskyldig till. Jägare måste därför bland annat ha löst ett statligt jaktkort för att skyddas.
Den jägare som skadat sig eller vill nyttja sin ansvarsförsäkring hänvisas till sitt försäkringsbolags hemsida. I regel finns där blanketter att fylla i som sedan postas eller mejlas. Tänk på att efter inträffad incident ta tag i ärendet så snart det går. På så vis kan försäkringsbolaget kliva in och hjälpa dig så snabbt som möjligt.