Försäkringar när du hyr andras stugor

Har du tänkt att spendera semestern i en hyrd stuga någonstans i landet, för att komma iväg och få ett välbehövlig miljöombyte med resten av familjen? Då är det viktigt att säkerställa att du har rätt försäkringsskydd innan du åker iväg, om olyckan skulle vara framme. Det är speciella regler som gäller när man hyr en stuga, men om man vill vara på den säkra sidan gäller det att själv ha koll på sitt försäkringsskydd innan man hyr en stuga. 

Det har blivit synnerligen populärt att spendera sina semesterveckor hemma i Sverige. Faktum är att det under coronapandemin blev ett så pass populärt fenomen att skippa utlandssemestern och istället semestra på hemmaplan att ett nytt ord tog sig in i SAOL, Svenska Akademins ordlista. Ordet är hemester och syftar till att man njuter av sin semester i Sverige. 

Denna trend har gjort att de som hyr ut stugor i olika delar av landet har fått väldigt mycket mer att göra, med en ökad efterfrågan och nya typer av intressenter. Det går att hyra stugor på många olika sätt, men om man exempelvis ska besöka Varberg hittar man mängder av stugtips på hyrastugavarberg.se. Det finns en rad olika motsvarande sajter och stuguthyrare över hela landet. 

Många som hyr stugor på semestern har ingen erfarenhet av det, eftersom man tidigare spenderade sina semesterveckor utomlands eller i en egenägd stuga. Men alla har inte tillgång till en stuga inom familjen och behöver därför hyra för att få uppleva stuglivet på sommaren. 

Som ny på det här med att hyra stuga finns det en rad saker att hålla koll på, men något man aldrig får glömma är att hålla koll på försäkringsskyddet. Som i alla delar av livet gäller det att vara trygg med det skydd som ens försäkringar erbjuder. När man hyr någon annans egendom, som är fallet när man hyr en stuga, är det synnerligen viktigt. 

Låt oss peka på tre olika tips som är viktiga när du ska teckna en försäkring i samband med att du hyr någon annans stuga. 

  1. Stuguthyraren har ofta en egen försäkring 

Många stuguthyrare är väldigt seriösa och har en väl utbyggd försäkring som innebär ett automatiskt skydd av stugan. Men det finns också en hel del kryphål och undantag i dessa försäkringar, och det är den typen av saker man vill känna till. Stuguthyraren försäkrar i första hand sin del av stugan och därmed det ansvar som de själva har för stugan i fråga. 

Då stugorna är centrala i hela verksamheten har stuguthyrarna ofta ett försäkringsskydd som ska täcka stora skador eller reparationer, men det kan finnas olika parametrar som gör ansvarsfrågan aktuell om det skulle hända något samtidigt som du hyr stugan. 

Prata med din stughyrare om hur försäkringsskyddet ser ut och fundera på om det kan vara aktuellt att teckna den tilläggsförsäkring som ofta finns i stughyrningsavtalet. Det är nämligen något som exempelvis campingar har när de hyr ut stugor. Då kan man betala en extra avgift och stärka sitt försäkringsskydd, exempelvis med en lägre självrisk som följd. 

  1. Din vanliga hemförsäkring spelar roll 

Det finns många olika hemförsäkringar, men många har varit kloka nog att investera i en försäkring som ger ett starkt drulleskydd. Den kan till exempelvis täcka förlust av egendom eller skador på den egendom du har med dig till stugan. Om det skulle bli inbrott i stugan kan din hemförsäkring med andra ord räcka långt. 

Det går inte att säga något generellt om hemförsäkringar och hur de skyddar dig när du hyr andras stugor, men det säkraste sättet att få reda på det är att ringa ditt försäkringsbolag och bilda dig en egen mer heltäckande uppfattning om försäkringsskyddet som ingår. 

  1. Teckna extra reseförsäkring 

Reseförsäkringar är ett vanligt tillägg som ibland ingår i hemförsäkringar, men som kan utökas när man ska resa långt eller vara borta under lång tid. Det kan hjälpa till att täcka oförutsägbara utgifter och vara som en trygghet i händelse av olycksfall. Motsvarande reseskydd finns också om man reser inom landet. 

Se till att kolla med ditt försäkringsbolag om det går att teckna reseförsäkring och se vad för reseskydd som ingår redan nu i den försäkring du har. Det är inte heller omöjligt att din arbetsgivare har tecknat en försäkring på dig, exempelvis en olycksfallsförsäkring, som kan erbjuda ytterligare skydd. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.