Försäkring A traktor

Har du eller en familjemedlem en A traktor? En trafikförsäkring måste alltid finnas enligt lag, oavsett fordon. Du kan dessutom välja att komplettera en sådan försäkring med olika tillägg, beroende på vilka behov du har. Låt oss ta en titt på hur en bra försäkring A traktor kan se ut.

Vem bär ansvaret för en A traktor?

För att få lov att köra en a traktor på vägarna krävs det att du har antingen körkort, mopedkort eller traktorkort. Alternativt att du har fyllt 15 år och har AM-körkortsbehörighet. Däremot är det föräldern som har det yttersta ansvaret för att fordonet är lagligt och säkert att framföra. Faktum är att skulle a traktorn inte uppfylla de specifika krav som finns, kan även förälderns körkort dras in.

Förare och ägare till en A traktor

Även om de allra flesta som kör A traktor idag är under 18, får de inte alltid stå som ensamma ägare på fordonet. Om det finns ett förarbevis eller körkort till fordonet i fråga kan även en som är minderårig stå som ensam ägare. Det är alltid den som står på fordonet som är ansvarig för att det är kördugligt.

Har den minderåriga inte ett förarbevis eller körkort till A traktorn behöver en vårdnadshavare stå med som ägare. Dessutom ska båda vårdnadshavarna godkänna och klargöra vem av dem som står för försäkring, skatter och annat relaterat till fordonet.

Såhär fungerar en A traktor försäkring

Att försäkra en A traktor fungerar nästan likadant som att försäkra en bil. Det betyder att du behöver ha minst en trafikförsäkring. Oavsett vad syftet är med A traktorn. Skulle den vara involverad i en olycka är du nämligen skyddad mot kostnaderna i samband med olyckan.

Du kan givetvis även utöka din försäkring A traktor från en trafikförsäkring till en halv- eller helförsäkring. Det ger ett ännu bättre kostnadsskydd för eventuella skador eller olika händelser.

Halvförsäkring till din A traktor

Vill du utöka trafikförsäkringen till en halvförsäkring har du i de flesta fall även skydd för brand, stöld, gas, rättsskydd, glas och kris. Ibland även ett ersättningsfordon. Det här skiljer sig dock en del från bolag till bolag. Enklast är att kolla upp med bolaget exakt vilka villkor som gäller hos just dem.

Självrisken är i allmänhet en viss procentsats av årsbeloppet. Minimibeloppet på självrisken brukar vanligtvis ligga på runt 1 000 kronor på en halvförsäkring.

Helförsäkra en A traktor

Om du vill ha ännu mer skydd kan du givetvis helförsäkra din A traktor. Det här är vanligt för dem som bor i eller nära stan och använder fordonet mycket. I en helförsäkring får du allt i en halvförsäkring plus fordonsskador. Det är alltså likadant som för en personbil.

Den här typen av försäkring A traktor kan även täcka andra typer av skador som till exempel kan uppstå om du kör av vägen. Skulle din A traktor bli stulen och du har en spårningsanordning kan du även slippa självrisken. I andra fall ligger självrisken på en helförsäkring vanligtvis mellan 10-20 % av prisbasbeloppet för det aktuella året.

När gäller inte försäkringen?

En A traktor har en hastighetsgräns på 30 km/tim. Därför är det frestande för många att trimma sin A traktor så att den går lite fortare. Utöver det är det många ungdomar som tycker om att justera och fixa ännu mer med sina fordon. Det här är givetvis superkul, men det kan även innebära att försäkringen inte längre gäller.

Dessutom är det inte bara den som kör som det kan få konsekvenser för av att köra en trimmad A traktor. Även som vårdnadshavare kan du göra dig skyldig till olovlig körning och få böter. Samma sak gäller om du skulle vara inblandad i en olycka och ha en trimmad A traktor. Dels gäller inte försäkringen och det kan vara vårdnadshavaren som döms som ansvarig. Med andra ord kan det bli en väldigt dyr historia att trimma sin A traktor.

Hitta A-traktor försäkring billigast för er

Det absolut billigaste alternativet är att ha en trafikförsäkring till din A traktor. Eftersom den är obligatorisk går den inte att undkomma ändå. Vilka bolag som säljer A-traktor försäkring billigast kan variera. Ofta får du mängdrabatter som kund hos ett bolag. Det kan göra att din försäkring blir ännu bättre och billigare.

Ibland kan det komma ut kampanjer på A traktor försäkring från olika bolag. De kan vara värda att ta en extra titt på. Särskilt om du är öppen för att vara kund på flera olika bolag. Vill du vara säker på att du får marknadens bästa A traktor försäkring kan det alltså vara en idé att titta igenom flera olika alternativ.

Många gånger kan du förhandla med försäkringsrådgivaren kring villkor och priser om du har lite kött på benen innan du börjar prata med dem. Vad som är viktigast i slutändan är att du har en försäkring som passar er livsstil och situation.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.