Hästförsäkring

Äger du en häst och inte har den försäkrad bör du tänka om. Hästar är stora djur och dyra, där räkningen för vård kan komma upp i tusentals kronor om olyckan är framme. Däremot är det inte alltid lätt att veta vilken försäkring du ska välja. Det finns flera försäkringsbolag. Vissa har dessutom särskilt anpassade försäkringar för ridhäst, travhäst, galopphäst, avelshäst och islandshäst. Det är dock vissa faktorer du bör titta på och jämföra innan du väljer din hästförsäkring.

Hästförsäkring

Vad som ingår i en hästförsäkring

Försäkringen består i grunden av veterinärvårdsförsäkring. Sedan finns det möjlighet att lägga till livförsäkring. En del försäkringsbolag erbjuder även tilläggsförsäkringar för exempelvis buköppningar, tandvård eller rehabilitering.

Vanligtvis kan du teckna en försäkring från och med att fölet är ett par dygn gammalt och fram tills hästen fyller 15 år. Däremot börjar den inte gälla direkt utan det är en karenstid på omkring 20 dagar. Händer det hästen någonting under karenstiden gäller inte försäkringen. Tänk dock på att för att du ska få ersättning måste en legitimerad veterinär utföra undersökningar och behandlingar.

Höga kostnader trots försäkring

Även om du har en försäkring kan det bli höga kostnader när hästar blir sjuka. Alla försäkringsbolag tar nämligen ut en självrisk. En del har både en fast och en procentuell självrisk, andra har bara en procentuell. Den procentuella självrisken kan dock bli så hög som 50 %.

Krav på veterinärintyg

Vissa försäkringsbolag kräver dessutom veterinärintyg för att du ska få teckna försäkringen eller om du vill höja beloppet på den försäkring du har. Eftersom hästförsäkringar inte täcker dolda fel kan det vara smart att få hästen genomgången innan du tecknar försäkringen. Dolda fel är nämligen skada eller sjukdom som existerade när du tecknade försäkringen men inte upptäcktes.

Vad veterinärvårdsförsäkring ersätter

En veterinärvårdsförsäkringen ger dig ersättning för kostnader för undersökningar och behandling om hästen blir skadad vid en olycka eller vid sjukdom.

Livförsäkring och användarskydd

Du kan välja att teckna livförsäkring där du får värdet utbetalt om hästen dör eller måste avlivas. Vanligtvis är beloppet för livförsäkringen detsamma som inköpspriset, men kan även vara högre om hästen har meriter. Beloppet sänks dock successivt när hästen fyllt 16-18 år och slutar gälla mellan 21-26 år. Vilken ålder som gäller beror på försäkringsbolag och hästras.

Ingår användarskydd kan du få en viss del av livbeloppet om du inte kan använda hästen som var tänkt. Exempelvis om det är en tävlingshäst som råkar ut för en skada eller sjukdom och därför bara kan användas som promenadhäst.

Bästa tipset

Välj alltid en försäkring som passar dig och din häst, det sparar både pengar och ger dig rätt skydd!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.