Vilket solcellspaket ska jag välja?

När du bestämmer dig för att installera solceller på fastigheten är det väldigt viktigt att du väljer rätt. Vilket solcellspaket som är rätt kan dock variera mellan olika personer och fastigheter. Det bästa du kan göra är att jämföra olika solcellspaket för att hitta det bästa för dig. För en tydlig överblick kan du se samtliga solcellspaket på Solceller365.

Viktigt att känna till om solpaneler

Det finns flera olika solceller du kan välja mellan. En viktig sak att kolla upp är vilka som finns tillgängliga i Sverige, om det är här du bor. Vissa solceller finns nämligen endast i andra länder men marknadsför ändå i andra länder.

Kostnaden för ett solcellspaket kan även se väldigt olika ut. Om du oroar dig för kostnaden är det viktigt att du jämför dessa innan du väljer paket.

Men det finns två begrepp som du bör fokusera på när du gör en jämförelse. Det är verkningsgraden och toppeffekten.

Toppeffekten beskriver en enskild solpanels maximala effekt under de allra bästa förutsättningarna. 

Verkningsgraden beskriver hur effektiva en solcell är. Du kan genom denna faktor se hur stor procent av solens energi en panel kan omvandla till el.

Kostnad för solcellspaket

Ett solcellspaket kan innebära en rätt stor investering. Trots att det i längden sägs att du får billigare el med solpaneler kommer installationen av ett paket kosta en hel del. På grund av detta är det inte ovanligt att folk som vill investera i solceller lånar pengar. 

Men innan du bestämmer dig för att låna pengar måste du veta vilket solcellspaket du ska köpa och vad det kostar. Börja därför med att leta efter vilka solceller du vill ha innan du börjar leta efter ett lån.

Tänk på detta när du väljer solcellspaket

När du gör en jämförelse kan du hitta hemsidor som listar alla möjliga alternativ. Där finns sedan den viktigaste informationen om varje alternativ. Detta gör det lättare för dig att snabbt se vilket solcellspaket som är bäst. Men samtidigt är det viktigt att du vet vad du letar efter. 

Certifierade solpaneler

En viktig sak att kolla upp när du gör en jämförelse är om solpanelerna är certifierade. Det gäller speciellt certifiering för säkerheten och hållbarheten.

När du ska köpa solceller till din fastighet ska du alltid välja solcellsmoduler som är certifierade då det kommer till hållbarhet och säkerhet. IEC 61215 samt IEC 61730 är två certifieringar som gäller i många europeiska länder. 

Pris per kilowatt

Förutom att du bör kolla upp vad ett solcellspaket kostar bör du även kolla upp vad varje kilowatt kostar. Ett exempel är om du köper en 10 kW solcellsanläggning kommer det produceras runt 10 000 kWh varje år.

Ett sådant solcellspaket kan kosta runt 160 000 kronor och det innebär sedan att varje kilowatt kostar 16 000. Du kan även räkna att varje watt kostar 16 kronor.

När du ska jämföra kostnad per kilowatt eller watt är det viktigt att du endast jämför solcellsanläggningar som är lika stora. Två solcellsanläggningar som har olika storlekar går inte riktigt att jämföra på samma sätt.

Garantier

Sist men inte minst får du inte glömma bort att kolla upp vilka garantier som tillkommer hos leverantörerna. Ett solcellspaket är en relativt dyr investering och därför är det viktigt att du får en eller fler garantier med på köpet. På så sätt är du skyddad ifall någonting skulle gå sönder eller behöva bytas ut inom en viss tid.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.