Husbilsförsäkring

Att äga en husbil ger friheten att resa vart du vill, när du vill. Du behöver inte oroa dig över boende eller transport eftersom husbilen är både och. Det ger dig möjligheten att spara in pengar på dyra flygresor och hotell, samtidigt som du har friheten att åka när och vart du vill.

Dock finns det en del saker att tänka på när du äger en husbil. En av de viktigaste detaljerna är att se till att du har rätt husbilsförsäkring. Husbilar är ofta dyra, så det är viktigt att du har en bästa husbilsförsäkring så att du har ett fullgott skydd om en olycka sker.

Trafikförsäkring – billigaste husbilsförsäkring

I Sverige är en trafikförsäkring den enklaste och billigaste försäkringen du kan ha på din husbil. Det är ett lagkrav att alla påställda husbilar som minst har en trafikförsäkring, så se till att du har det innan du åker iväg.

Trafikförsäkringen är den billigaste försäkring du kan ha. Den täcker personskador oavsett vem som är vållande, samt skador på andras egendom som du har orsakat. Notera att en trafikförsäkring inte ersätter några som helst skador på ditt egna fordon eller egendom, utan bara på andras.

Vissa försäkringsbolag väljer även att låta krishjälp och trafikolycksfall ingå i sin trafikförsäkring, men det är inget krav. Har din trafikförsäkring det så ingår snabbare vård och ersättning vid personskador, samt besök hos psykolog vid behov efter en olycka.

Trafikförsäkring är en billig husbilsförsäkring för dig som inte behöver ersättning om ditt egna fordon blir skadat. Om du till exempel har en gammal husbil som inte är värd så mycket eller inte så dyr att laga kan det vara ett bra alternativ.

Halvförsäkring husbil

Sedan finns också den så kallade halvförsäkringen. Trafikförsäkringen ingår i din halvförsäkring, tillsammans med mycket mer. I en halvförsäkring får du vanligtvis även med försäkring för allrisk, stöld, brand, glas, maskin, räddningstjänst, semesteravbrott, ansvar och rättsskydd. Halvförsäkringen brukar också innehålla ett skydd för personliga saker som du har med dig på resan.

Med en halvförsäkring är med andra ord även delar av din husbil och dina medhavda ägodelar försäkrade. Försäkringen täcker också eventuella rättegångskostnader som uppstår i samband med en olycka. Du får även ersättning ifall din semester fått avbrytas, samt kostnader för eventuell hyrbil.

Den vanligaste anledningen till att man väljer en halvförsäkring är tack vare maskinförsäkringen. Maskinförsäkringen innebär att du kan få ersättning för maskinella och elektriska skador. Med andra ord kan du med en halvförsäkring få ersättning för skador på bland annat motor, växellåda och elektronik.

Halvförsäkringen är betydligt dyrare än en trafikförsäkring, men den täcker å andra sidan betydligt mycket mer. Vi rekommenderar att du minst har en halvförsäkring på din husbil, så är du försäkrad mot det mesta.

Helförsäkring – en komplett försäkring husbil

Den mest omfattande försäkringen i Sverige för din husbil är helförsäkringen. I den ingår både trafik- och halvförsäkring, men här ingår även en vagnskadeförsäkring. Utöver det är det ingen skillnad på en hel- och halvförsäkring. Eftersom många husbilstillverkare har några års vagnskadegaranti på nya husbilar är det därför vanligt att man tecknar en helförsäkring först efter att garantin har gått ut.

Vagnskadeförsäkringen är helt enkelt en försäkring som även täcker skador på din husbil vid en trafikolycka, annan sorts olycka eller skadegörelse. Om du till exempel kör in i ett träd och husbilen blir skadad så täcker helförsäkringen det.

Helförsäkring är helt enkelt den mest omfattande försäkring du kan ha för din husbil. I och med det är den också den dyraste, men det kan den vara värd då den även täcker skador på din egna husbil.

Om du har en nyare husbil bör du dock kolla upp huruvida den har vagnskadegaranti kvar från tillverkaren innan du tecknar en helförsäkring. Har den det är det förmodligen bäst att istället välja en halvförsäkring, eftersom du annars betalar för en onödig vagnskadeförsäkring.

Försäkring husbil – vad är rätt för dig?

Vilken husbil försäkring som är bäst för dig beror helt enkelt på din situation och din husbil. Bryr du dig inte om att få ersättning för skador, stölder och annat utan bara vill ha en så billig husbilsförsäkring som möjligt är trafikförsäkring rätt för dig.

För dig som däremot vill ha lite extra skydd rekommenderar vi att välja en halv- eller helförsäkring, även om de är betydligt dyrare. Då täcker försäkringen mycket mer och är olyckan framme kan du spara väldigt mycket pengar på det.

Huruvida du ska ha en hel- eller halvförsäkring beror på huruvida din husbil har vagnskadegaranti kvar eller inte. Har den det finns det ingen anledning att betala extra för en helförsäkring. Om vagnskadegarantin har gått ut kan det dock vara värt det, eftersom försäkringen då täcker skador och skadegörelse på din egna husbil.

Fundera på vilken försäkring som är bäst för just dig och jämför sedan de olika försäkringsbolagen. Kom ihåg att inte bara kolla på pris, utan undersök också vad som ingår i deras försäkringar innan du tecknar en.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.