Ny EU regel Emir 3 kräver godkända riskmodeller för derivathandel i Sverige

Det är kanske inte det mest spännande ordet i din vardag på jobbet – initialsäkerhetsmodell. Men i finansvärlden är det ett av de viktigaste begreppen när det handlar om att minska risken i derivathandel. Och nu har EU bestämt sig för att ta just det ordet på större allvar.

Med den nya EU-förordningen Emir 3 (formellt EU-förordning 2024/2987), införs ett mer strikt regelverk: Om du är ett företag som använder en modell för att räkna ut initialsäkerheter i icke-clearade derivat – då måste du få den modellen godkänd. I Sverige är det Finansinspektionen som håller i ansvaret.

Detta påverkar en lång rad aktörer – från banker till försäkringsbolag men även energibolag och industriföretag som använder egna riskmodeller på derivatmarknaden.

Vad är en initialsäkerhetsmodell – och varför bryr sig EU?

När två parter handlar med derivat utan att det går via en central motpart – alltså inte är “centralt clearad” – krävs säkerheter. En av de viktigaste är initialsäkerheten. Den fungerar som en sorts buffert, en insättning som skyddar mot framtida förluster.

Ofta används matematiska modeller för att räkna ut hur stor säkerheten ska vara. Men om modellen underskattar risken kan det påverka hela det finansiella systemet. Därför kräver Emir 3 att dessa modeller godkänns av nationella tillsynsmyndigheter.

I Sverige innebär detta att Finansinspektionen måste granska och godkänna alla modeller som används för detta syfte.

Mindre ändringar räcker för att det ska krävas registrering

Det handlar inte enbart om nya modeller – även mindre förändringar och omkalibreringar av redan existerande modeller omfattas.

EU:s bankmyndighet EBA har ännu inte preciserat exakt vad som räknas som modelländring, men FI:s tolkning är att även små uppdateringar kräver registrering.

Med andra ord: finjusterar du bara parametrar i modellen, behöver du ändå rapportera det till Finansinspektionen.

Vad händer nu – och vad måste företag göra?

Under övergångsperioden enligt EBA:s “no-action letter” från december 2024 kan modeller användas efter att de registrerats hos Finansinspektionen. Men FI kommer inte börja granska ansökningarna formellt förrän de tekniska standarderna (RTS IMMV) har trätt i kraft.

Det du måste göra nu:

  • Anmäla din modell – både vid första användning och vid ändringar – till Finansinspektionen.
  • Skicka in ansökan med all nödvändig information enligt bilagan i EBA:s yttrande.
  • Mejla ansökan till finansinspektionen@fi.se – cc:a gärna marknadsrisk@fi.se.

Vilka företag berörs?

De uppenbara är banker och försäkringsbolag, men även andra aktörer omfattas:

  • Företag inom energihandel
  • Industriföretag med egna riskmodeller

Kort sagt: om du hanterar marknadsrisk genom interna modeller bör du vara uppmärksam på dessa nya krav.

Vad kommer härnäst?

Alla väntar nu på att ESMA och EBA ska fastställa de tekniska standarderna. Det förväntas ske i slutet av 2025 eller början av 2026.

Det är då Finansinspektionen kommer att inleda den formella prövningsprocessen. Men det betyder inte att du ska vänta. Tvärtom – börja nu med att:

  1. Gå igenom dina modeller och rutiner.
  2. Samla in och dokumentera det som krävs för en komplett ansökan.
  3. Utbilda relevanta teammedlemmar i den nya processen.

Ett väl förberett företag sparar både tid och resurser när standardkraven blir skarpa.

Varför spelar det här egentligen någon roll?

I grunden handlar det om förtroende. Förtroende för att systemen som hanterar finansiell risk fungerar – även när marknaden skakar.

Initialsäkerhetsmodeller är ett viktigt skydd mot att små fel leder till stora kriser. Genom att godkänna modellerna på förhand kan tillsynsmyndigheterna minimera risken för systemfel.

Så arbetar du med derivat och interna riskmodeller bör du nu stämma av med ditt team. För din modell kan snart bli ett ärende för myndigheten.

Kopiera inte bara in adressen i din mejlklient – notera den tydligt:
finansinspektionen@fi.se

När regelverken skärps räcker det inte längre med att du gör det rätta – du måste också kunna visa att du gör det, och att det har granskats.

Goda modeller kan rädda mer än ekonomi – de kan ge finansmarknaden en stabilare framtid.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.