Om din sambo är folkbokförd på samma adress som du och om ni delar ekonomi så ingår sambon normalt i din försäkring.

Det är dock oerhört viktigt att ange varandras namn och personnummer på försäkringsbrevet beroende på vem som står på försäkringen. Detta gör ni enklast genom att kontakta försäkringsbolaget, och be dem föra in uppgifterna. I samband med detta är det en god idé att också se över lösöresbeloppet är stort nog att täcka både dina och hans/hennes saker.

Det är oftast en fördel om man kontaktar sitt försäkringsbolag så att bolaget kan skriva in båda namnen på studentförsäkringen. Då har ert försäkringsbolag koll på vilka personer som är kopplade till hemförsäkringen, och ni kan vara säkra på att någon av er eller era saker inte är oförsäkrad. Kom ihåg att ange både fullständigt personnummer och fullständigt namn. De allra flesta försäkringsbolag vill ha koll på dessa uppgifter och bolagen själva kan inte ha koll på ditt samboskap, så det behöver du anmäla själv.

När ni ser över lösöret är det rätta smidigt att upprätta olika typer av listor, och ungefärliga belopp på vad de kan vara värda. Tänk dock på att skriva av lösöret med lämpliga belopp. En splitter ny mobiltelefon är mer värd än en några år gammal. Hur mycket saker har ni? Och vad är de värda? Utifrån en genomgång av era tillhörigheter bör ni sedan komma fram till om försäkringsbeloppet när det gäller lösöret är tillräckligt högt. Det kan faktiskt vara så att den som flyttade in sist hade med sig en hel del saker med högt ekonomiskt värde. Då är det läge att se över försäkringsbeloppet.