Även du som bor i andra hand behöver teckna en egen hemförsäkring. Den hemförsäkring som din hyresvärd av har gäller normalt sett inte för dig som bor i andra hand.

På många orter runt om i Sverige är det idag svårt att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet eller annat boende. Detta gör att många väljer att hyra ett boende i andra hand. Gör man det så bör man veta att hemförsäkringen som den som har förstahands-kontraktet har, i regel inte ger dig som hyr på detta kontrakt. Du behöver därför teckna en helt egen student försäkring dessa fall.

Meddela försäkringsbolaget om din boendesituation

Du ska också meddela försäkringsbolaget att du bor i andra hand så att försäkringen blir rätt, ibland kan försäkringsbolagen ha lite extrafrågor och i allmänhet vill de också ha en kopia på ditt kontrakt. Du ska alltså vara ärlig med att det är en hemförsäkring för en andrahandslägenhet som du är intresserad av när du kontaktar försäkringsbolaget. Många försäkringsbolag erbjuder bra tips och råd gällande denna typ av försäkring.

Välj rätt typ av hemförsäkring

Kom också ihåg att välja rätt typ av försäkring. Om du hyr en hyresrätt i andra hand så är det självklart en hyresrättsförsäkring du ska ha. Om du däremot hyr en bostadsrätt i andra hand så är det en bostadsrättsförsäkring du ska ha. Studentförsäkring är dessutom en kategori som finns före både hyres- och bostadsrätter, och är generellt sett billigare för dig som är student på universitetet än motsvarande bostadsrätts- och hyresrättsförsäkringar.