Folksam erbjuder en billig men begränsad fritidshusförsäkring. De har en icke flexibel självrisk på 1.800:- och går därför inte helt att jämföra med konkurrenterna.

För att hjälpa dig igenom de snåriga djungeln av olika villkor, försäkringsbolag rekommenderar vi att du läser vår handbok till fritidshusförsäkring.

Om Folksam

Folksam-villaförsäkring-hero-logo-350-1152

 

Folksam är ett ömsesidigt, eller kundägt, försäkringsbolag. Ett eventuellt överskott skall gå tillbaka till kunderna genom lägre försäkringspremier eller en tillbakabetalning. Folksam är ett varumärke som förknippas mycket tätt med försäkring i hela Sverige. Företaget har också en koppling till Socialdemokratin genom LO och ett stort fokus på etiska investeringar och sitt hållbarhetsarbete. Folksam har dock haft lite problem med sin kundservice på sista tiden.

Folksams fritidshusförsäkring

Folksam Fritidshusförsäkring Omdöme
  • Pris
  • Täckning
  • Underförsäkring
  • Självrisker
3.0

Folksam har en färgglad och lättnavigerad hemsida och villkoret är relativt lätt att läsa.  Fritidshusförsäkringen kommer i två varianter, Bas och Stor. Vi har har här undersökt Bas. Folksam ger en samlingsrabatt på 10% om du samlar alla dina försäkringar hos dem.

Byggnad och lösöre

Folksams fritidshusförsäkring täcker din byggnad mot brand, vattenskada, blixtnedslag etc. precis som alla andra försäkringsbolag.

När det kommer till lösöre så visar vår jämförelse att Folksam använder full underförsäkring. Detta är inte idealt för försäkringstagaren. Det ställer höga krav på dig att uppskatta värdet på ditt lösöre. Om du räknar fel så kan Folksam begränsa, eller rentav avvisa, din försäkringsersättning.

Vi kan också konstatera att Folksam använder tuffa nedskrivningsregler om man jämför med de andra fritidshusförsäkringarna. Till exempel så skrivs sportutrustning ned redan under de första 12 månaderna med 5%. Detta är något av det tuffaste vi sett i vår undersökning.

Uthyrning

Folksams fritidshusförsäkringsvillkor nämner inte uthyrning överhuvudtaget. Inte heller säljs uthyrningsförsäkring som ett tillägg. Eftersom hyresbortfall täcks (upp till två år och med max 25.000 kronor) antar vi att uthyrning är inkluderat. Perioden är relativt lång men beloppet ganska litet. Det vill säga att om du hyr ut ett stort fritidshus eller får relativt mycket betalt så är Folksams fritidshusförsäkring inget för dig.

Skadedjursförsäkring

När det kommer till skadedjursförsäkringen, som är viktig när man jämför fritidshusförsäkringar, så är Folksam faktiskt inte det ansvariga försäkringsbolaget. Anticimex ansvarar för försäkringen. Det är ganska vanligt att en tredje part “tar över” just skadedjursförsäkringen. Anticimex är typiskt mycket skickliga på skadedjursbekämpning men vi anser att det kan vara ett problem för dig som försäkringstagare att skadedjursförsäkringen ligger hos en tredje part och inte Folksam.

Tilläggsförsäkringar

Folksams fritidshusförsäkring undantar alla småbåtar men erbjuder småbåt som en tilläggsförsäkring. Småbåtsförsäkring kan köpas som tillägg för 47:- per månad vilket är dyrast i vår jämförelse. Man kan också köpa en tilläggsförsäkring för skog om man har en skogsfastighet eller helt enkelt mycket skog.

Sammanfattning

Folksams Fritidshusförsäkring hamnar på billiga 180:- per månad. Det är nästan hälften av Trygg-Hansa på 345:- per månad. I tillägg till detta kan man få 10% samlingsrabatt om man samlar sina försäkringar hos Folksam.

Anledning till detta attraktiva pris, tror vi, är att Folksam begränsat sin produkt. Underförsäkring appliceras full ut vilket kan innebära en obehaglig överraskning för försäkringstagaren. Skadedjursförsäkringen ligger hos Anticmex och flera tilläggsförsäkringar, till exempel småbåt, ingår inte.

Vi kan därför konstatera att det vore bättre att välja ICA Försäkring eller Moderna Försäkringar.