Barnförsäkring täcker ditt barn om hen drabbas av en skada eller en sjukdom som orsakar medicinsk- eller ekonomisk invaliditet.

Medicinsk invaliditet

Medicinsk invaliditet betyder att barnet drabbas av en sjukdom eller en skada som ger en bestående nedsättning av kroppsfunktion.

Exempel:

Lisa trillar ner från klätterställningen och bryter foten. Hon får åka till akuten och gipsas. Efter 12 månader konstaterar läkare att Lisa aldrig kommer få full funktion i foten och bedömer att hon har 18% medicinsk invaliditetsgrad. Lisas barnförsäkring från Folksam betalar ut motsvarande 18% av försäkringsbeloppet (läs mer om Folksams barnförsäkring). Utbetalning blir alltså: 

18% av 2.325.000 kr = 418.500 kr

Pengarna använder Lisas mamma och Pappa för att köpa diverse hjälpmedel som fotriktiga skor och att rehabilitera henne under uppväxten. När Lisa är 17 år kan hon springa ett maraton i Stockholm! 

varför-ha-barnförsäkring?

Ekonomisk invaliditet

Ekonomisk invaliditet uppstår om barnet drabbas av en olycka (skada) eller sjukdom som gör att barnet inte kan arbeta fullt ut. I försäkringsvillkor beskrivs det som “den bestående arbetsförmåga nedsätts med minst 50%”.

Exempel:

Per hoppar i poolen och slår huvudet i botten. Hans föräldrar tar honom till sjukhuset. Läkaren kan konstatera att han skadat nacken och fått en partiell förlamning. Efter rehabilitering och träning kan Per ta sig fram själv med rullstol men han kan inte ha ett heltidsarbete. Läkarna och försäkringskassan konstaterar att Per har halv arbetsoförmåga och Pers barnförsäkring från ICA Försäkring betalar ut: 

100%  av 2.500.000 kr = 1.250.000 kr

ICA-barnförsäkring-varför?

Mamma och pappa använder Pers pengar till att stötta Per under uppväxten och han får uppleva allt som andra barn kan. Ibland lite mer!

Läs mer om vilken barnförsäkring man ska välja här.